Tuesday, November 16, 2010

APA PETUA UNTUK MENGANDUNG..?

Salam...

ha kengkawan... poyo x tajuk n3 tu..? huhu... cam pakar motibasi plak.. bukan aper la, juz nak kongsi pengalaman jer.. yelar 2 tahun tunggu, tetibe rezki yg irma nantikan dah tiba..SYUKUR ALHAMDULILLAH.. tapi tips ni xtau lar tol ke x..kite ikhtiar jer.. ALLAH yang menentukan..INGAT TU...

sebenarnyer, ramai je yg tanye macammaner leh lekat ni...hahahah...menyampah tol dengar soalan 2..? b4 ni menyampah kalo dengar org dok asyik tanyer : ' BILER LAGI..?' . 'IRMA..DAH PEKNEN KE BLOM..?', ' IRMA DA ADER DAH...?' kompem sesape yg da berumahtangga n xde isi lagi..mesti org akan tanyer..BOSAN kan.. rase nak TERAJANG pon ade..ekekek...(gurau jew...) tambah2 lagi kalo ader org yg suke sangat saiko kiter..tauler da preggy, pas2 nak cite2 plak depan kitekan..kalo xselalu xper..ni kalo da ari2, telinga saper xberasap yer..heheh.. so, ape yg perlu kite wat.. SABAR, IKHTIAR DAN BERDOA...INSYAALLAH, ALLAH SENTIASA MENDENGAR PERMINTAAN HAMBA2NYER...

ha...skunk baru ler nak masuk topik sebenar.. DIINGATKAN sekali lagi yer..ni juz IKHTIAR yg irma wat jer..xsemestinyer menjadi tau..ikut orang gak..tapi, kalo nak cube pesalahnyer... sebelom 2, nak ucap time kasih kat KAKSU (suriyatiazlan)..heheh.. n KAK ??? (alamak..lupe dah namer dia..customer saye sebenarnyer,,tapi lupe,,ooopss..sowii..)... ha, yeorg lar yg bagi nasihat supaya mencuba ini cara...ekekek..

actually, bukan cara ape pon... juz cuba untuk merasa.. hehe..pe lagi kalo bukan JAMU MAK DARA n JUS BIDADARI... mula2, KAKSU suggestkan makan JAMU MAK DARA.. coz KAKSU kate, ade org dah cuba mmg menjadi setelah kawen 5 tahun kot.. pelagi, den pon tergedik2 lar mencari JAMU tu, tapi, b4 tu kena minta izin MR.HUBBY dulu, kot2 lar ye xbagi.. yelar, takot kite mkn benda sebarangan kan.. hehe..sebelum2 pon KAKSU ade bagi artikel pasal JAMU MAK DARA ni.. bile irma bace, irma rase ok jer..juz makan utk sebulan jer.. actually JAMU ni ader bentuk serbuk n kapsul..org kate serbuklagi mujarab, tapi..eiii...cannot go lar itu serbuk.. irma juz makan kapsul jer..so, makan tok sebulan (2 botol) n benti selama 3 bulan tok lihat perkembangan n hasilnyer..kalo x menjadi ulang lagi tok sebulan dan seterusnye..tapi, ALHAMDULILLAH, irma lepas makan sebotol, tros lekat...cam xcaye je kan.. rezeki tuhan nak bagi..tapi, sume 2 sementara, xsmpai sebulan, irma gugur..maybe wat keje berat sangat..tapi, xpelar..tu kan milik ALLAH, ye berhak untuk memberi dan mengambilnye kembali... irma n hubby terima dengan rt yg terbuka..bukan rezki kami n ader hikmah sebenarnyer disebalik kejadian tu.. ALLAH tu mmg MAHA ADIL...n biasalar, if da misscarriage ni, kiter kena rest dalam mase 3-6bulan.. pas 2bulan benda 2 jadi, irma stat makan balik JAMU MAK DARA bersama JUS BIDADARI (yg ni plak disuggestkan oleh customer irma..) ye kate lagi mujarab n leh cuci if ader sisa2 yg tertinggal kat dalam 2.. irma pon try lar, tapi kalo minum jus ni xleh minum air masak tau..so, makan JAMU tu dulu baru minum JUS ni..sedap..rase cam madu gitu.. sebenarnyer mmg madu pon, adelar ye tambah herba2 yg dibenarkan..keluaran DCL xsalah irma..banyak tau khasiatnyer, leh mengintimkan lagi pasangan kiter suami ister, ilangnyer keputihan n macam2 lagi..tapi, serious, mmg betol..heheh..biler irma dah makan sebotol JAMU n separuh JUS tu, irma stop sekejap, sebab tgh waktu subur..huhu..ooopss..lupe plak, JAMU n JUS ni xleh makan tau waktu kiter tgh naik bendera..mmg sume jamu dilarang makan waktu2 ni.. so, biler bendera da turun, irma makan dlm beberapa ari n stop makan dari waktu subur smpai nak bulan berikutnyer.... (firasat sendiri, terpk kot2 kalo lekat..) hehehe...kirenyer, ni makan ikut aturan sendri..pepandai jekan..huhu.. ALHAMDULILLAH, ALLAH nak bagi lagi dekat kami berdua.. akhirnyer UPT irma ade tanda '+'... waaaahhhh...cam xcaye jer.. SYUKUR ALAHMDULILLAH..sejak dapat tau 2, hubby jaga irma bagaikan puteri..( sebenarnye, ye wat den jadi pemalas..ekekek).. yelar, xnak benda yg xdiingini jadi lagi..ALHAMDULILLAH.. berkat doa IBU BAPA, SUAMI, DIRI SENDIRI dan KENGKAWAN SUME... akhirnyer, ade ANAK IBU DALAM PERUT IBU NI.. IBU NGAN AYAH HANYA TUNGGU JE DETIK2 KELAHIRAN ANAK IBU NI.. SEMOGA ANAK IBU SELAMAT DILAHIRKAN DI DUNIA DENGAN SELAMAT, SIHAT DAN SEMPURNA..AMINNN..

pesana terakhir ye kengkawan..kalo nak makan jamu or mmg korang nak sangat mengandung. korang amalkan n dengar nasihat2 ni ye puan2..:

1) jangan makan benda2 sejuk, cam betik, paku pakis, nangka, betik, jambu batu, labu dll (especially air batu n ais..tolonglar tahan wat sementara..sekejap jer..ti da preggy, tibailar puas2)
2)sentiasa berdoa ngn tuhan, mintak ye beri rezki zuriat yg soleh kat kiter..kalo boleh, bacalar al-quran sentiasa, 1 mukasurat pon da ok..

erm, pe lagi yer..rasenyer tu je yg penting2 kot..korang try lar..tupon kalo nak try..hehe..k, jumpe lagi..dadaaa....

8 comments:

Ogy said...

Tahniah Ya ma...ingatkan busy dgn study..rupa2nya dh lekat....huhuhuhu...nak gak....

faiez said...

irma...huhu..bru jupe your blog nieh...tahniah n jaga diri k...xsabar ni nk tgk junior wadi n irma...

cyeemass@gmail.com said...

congratulation irma...ni kak shima...menjadi juge nasihat akak suruh irma makan dua barang ni kan...akak pun mkn ubat yg sama alhamdulillah ni akak mengandung lg lepas melahirkan anak bulan Jan 2010 lps....syukur irma follow instruction akak tu....jaga kandungan baik2 k

irm@wadi said...

kak ogy: insyaallah..pasni k.ogy plak..chayok2..

faiez.huhu..2lar..irma pon bru jumpe paiz punyer..kuikui...

k.shima : ha..k.shima..sowi, irma luoe name k.shima ri2..ekekek..yeler..da berzaman.. tq sgt2 nasihat k.shima..insyaallah, akan disebar2kan..besar pahala k.shima

ida said...

Tahniah Irma, rezeki dr Allah, jaga diri baik2 semoga sentiasa dlm lindungan Allah taala..Amin..

cyeemass@gmail.com said...

seronok irma dah mengandung tau,akak bole bygkn kegembiraan tu..takpe..asalkn irma ingat akak ni lg.ingat nk mintak irma buatkn bantal kecik tu utk hiasan tu..cantik sgt

Azira...Nozie...Kechik said...

hohoho...
salam irma...
saja jalan-jalan...baru ada masa tengok blog irma..huhuhuh

putri ville said...

Hai.. Salam.. Awk beli jamu tu kat mana ek... Mcm mana nak tahu jamu tu yg tiruan ke x.. Sy prnah pregnant. Tp ggur 6minggu..lps tu smpai skrg xlekat lg... Tgh usaha.. Urm... TaHniah!

54489-262-7F2EDAC9E347849676710007E794C3A0